Simsalabim från 1 rok till 2 rok!

Åh äntligen, byggprocesser har en förmåga att dra ut på tiden! Men det är väl bara så det är, allting tar mycket längre tid än man tror från början. Man får verkligen träna tålamod och påminna sig att man sitter ju i alla fall inte i sjön. 1 rok det kunde man bo i förr med ett helt gäng små barn också. I dag har vi vant oss vid mer utrymme och det är definitivt skönt att kunna stänga dörren om sig ibland i ett eget rum, inte minst när man vill jobba kreativt! Även om byggprocessen är långdragen när den ska klämmas in bland lönearbete och pyssel på en nybyggargård så är det ett roligt besvär också. En lång och krokig men rolig väg kantad av hantverk, återbruk och val av sunda material som varken tär på oss som ska bo där eller på naturen i stort.

I tidigare blogginlägg från förra vintern har jag visat hur vi började röja och bygga på den oinredda övervåningen. Sedan drog vi igång ett timmerbyggeprojekt i våras och då stod det här stilla men så startade vi igen i början av hösten. Robert kånkade upp ett par gamla pardörrar som vi tagit vara på och började bygga en stor garderob! Äntligen skulle jag slippa ha mina klänningar i kökssoffan, så skönt!

Här innanför har ett nytt rum tagit form. Stora, fina fönster fanns redan på plats och till och med öppningsbara. Däremot är de av lite nyare slag än på bottenvåningen och har inte samma vackra handgjorda glas som där med bubblor och skiftningar.

Taket är målat med linoljefärg från Wibo i en vit nyans. Och här har det blivit dags att gå vidare med väggarna. Vi köpte färgen på Robertsfors byggnadsvård och hur roligt är det inte när man möter någon som brinner för sitt jobb!? Vi fick hjälp bryta färgen till en fin nyans och tusen goda råd.

Otroligt trevlig färg att jobba med! Sedan blir det så fin lyster och linoljefärgen blir bara vackrare med tiden och med slitage och den innehåller inte en masa giftiga kemikalier som annan färg gör.

En vägg klar!

Vi har valt att använda sågspån till isolering som man gjort förr. På den lilla byasågen har vi kunnat hämta gratis spån vilket är jättebra men självklart är det ganska arbetskrävande att fylla säckar, köra hem, bära upp och sedan fylla mellan väggarna. Som naturmaterial har det många fördelar, det är sunt i sig själv och det andas vilket gör att vi inte behöver ha plast som fuktspärr i väggarna. Plast med sina kemikalier skippar man ju gärna!

Målningen klar, det gick ganska fort faktiskt, så dags att städa golvet ordentligt för att sedan såpskura det. Också det en gammal väl beprövad metod som ger ett fint trägolv,,

September bjöd inte på så många så här fina mornar, mycket regn var det och arbetet ute stod stilla. Å andra sidan passade det bra att greja inomhus!

Allt är färdigmålat, golvet såpskurat några gånger och vi kan inte låta bli att bära upp sängarna. Roberts loppisfyndade taklampa på plats också!

Där uppe är det!

När man far med bil och släp fulla med skrot kan man ofta göra nya fynd,, Jag hittade fantastiska plädar i ren ull som knappt verkar använda. Tvättade försiktigt i såpa en vacker, frostig dag!

Lite mer inredning på plats! Den vackra gardinen är en hängmatta som jag fick av min bror Mårten efter en resa i Sydamerika. Pläden på plats och fotoramarna har jag målat själv till de svart-vita hästbilderna från den tiden det begav sig i foto-labb med mörkrum. Det var förresten väldigt roligt att göra bilderna på ett hantverksmässigt sätt! Sedan är det ju som alla vet så många fördelar med att fota digitalt. Det är ganska svårt att fota djur som rör sig hela tiden och i bästa fall får man några bra bilder bland massor av dåliga som bara är att radera. Ibland blir man riktigt nöjd med en bild när man känner att den uttrycker det där extra och här fick jag lust att prova beställa en canvastavla av den här vinterbilden med  fina, kärleksfulla Pano.

Gardin i fint mönster och vackra färger fyndad på Tantens Mix. Den loppisen/ hantverksbutiken är väl värd ett besök!

Gammal strömbrytare i tidsenlig stil till huset som är återvunnen från nåt ödehus där vi fått tillstånd att hämta grejer. Självklart kollar man alltid med ägaren först. Ofta, men inte alltid, är de positiva och det är så kul när man hittar fina gamla grejer man kan återvinna istället för att de bara ska stå och bli förstörda. Dessutom är det så skönt att räcka fingret åt konsumtionshetsen!

Gammalt handtag och lås som Robert fixat till och polerat upp!

En till canvastavla som jag är riktigt nöjd med, gjord av ett foto som jag tog i vintras bakom smedjan tidigt en morgon efter ett rejält snöfall. Skåpet under gjorde jag för några år sedan bara av gammalt skrot haha! Det var roligt skapande av diverse material.

Och så har hösten övergått i vinter! Så här vitt och härligt har det varit ett tag men i natt och idag regnar det, helt galet!! Det är inte ok här uppe så långt norrut i Sverige den här årstiden, det måste ju alla känna!? Vem vill inte ha vitt fluff istället för is och grå sörja liksom? Vi får ta naturen i hand och göra vad vi kan för ett bättre klimat! Här håller Riki span ner mot lägdorna, kanske någon älg ska hälsa på i hästhagen idag?  Vedspis- uteköket får vila ett tag,,

4 reaktioner till “Simsalabim från 1 rok till 2 rok!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *